هایپر اسکرین بنز چیست و چه معنایی دارد؟، در طی سالهای گذشته و با پیشرفت هرچه بیشتر تکنولوژي، شاهد استفاده از صفحهنمایشهای بزرگتر در خودروها هستیم. این روند این ذهنیت را در ما ایجاد کرده است که هرچه سایز صفحهنمایش خودرو بزرگتر باشد، خوشآیندتر و کارآمدتر است! این ذهنیت تا حدودی نیز درست است و سایز بزرگتر صفحهنمایش، علاوه بر جذابیتهای بصری، کارکردن با آن را نیز آسانتر میکند. حال در ادامه این مقاله به بررسی هایپر اسکرین بنز میپردازیم و نگاهی به تکنولوژی هایپراسکرین خواهیم داشت.
هایپر اسکرین بنز چییست؟
در این رقابت نفسگیر، مرسدس بنز نیز قصد دارد خود را هرچه بیشتر به ترند روز نزدیکتر کند و در عین نوآوری، عملکرد نمایشگر خودروهای خود را بهبود بخشد. از همینرو، چندی پیش مرسدس بنز از نمایشگر یکپارچه و غولپیکر ۵۶ اینچی با نام «هایپر اسکرین» رونمایی کرد که هم نقش پشت آمپر و هم نقش سیستم اطلاعات و سرگرمی خودرو را بازی میکند.
MBUX در برابر هایپراسکرین
سیستم اینفورتینمنت MBUX مرسدس بنز برای اولینبار در سال ۲۰۱۸ معرفی شد. این سیستم یکی از کارآمدترین و مدرنترین سیستمهای سرگرمی و اطلاعات استفادهشده در خودروها تاکنون است و هایپر اسکرین به نوعی تداعیکننده نسل دوم سیستم سرگرمی و اطلاعات MBUX مرسدس بنز است.
هایپراسکرین که سراسر کنسول خودرو را در بر میگیرد، بهزودی قرار است در سدان الکتریکی و لاکچری آینده مرسدس بنز یعنی EQS برای اولینبار مورد استفاده قرار گیرد. در طراحی این سیستم، مرسدس بنز هیچ گونه تمایلی در استفاده از کلیدهای فیزیکی نشان نداده است و شاهد یک صفحهنمایش بسیار بزرگ هستیم که تماما لمسی است و از فرامین صوتی نیز پشتیبانی میکند.
درحقیقت، از نظر فنی فقط شاهد یک نمایشگر بسیار بزرگ و یک تکه نیستیم؛ بلکه نمایشگر سیستم هایپر اسکرین از چند صفحهنمایش تشکیل شده است که همه آنها، درون یک شیشه انحنادار قرار گرفتهاند و بهصورت یکپارچه دیده میشوند و تمامی داشبورد را میپوشانند.
بر اساس اطلاعات و تصاویر منتشرشده، شاهد استفاده از حداقل سه نمایشگر هستیم: یک صفحهنمایش که پشت فرمان قرار گرفته است و اطلاعات لازم را به راننده نمایش میدهد، یک نمایشگر در قسمت میانی داشبورد که مربوط به سیستم اینفورتینمنت است و نمایشگر بعدی نیز دقیقا در مقابل سرنشین کنار راننده تعبیه شده است.
هایپر اسکرین چه معنایی دارد؟
مرسدس بنز هنگام رونمایی از هایپراسکرین، از اصطلاحی به نام «بدون لایه» برای توصیف این سیستم استفاده کرد. مقصود مرسدس بنز از استفاده از چنین واژهای، عدم نیاز کاربر برای زیر و رو کردن منوهای مختلف بود. از چنین واژهای تنها نمیتوان یک برداشت سطحی داشت؛ چراکه با پیشرفتهشدن و توسعه فناوریهای جدید برای خودروها، شاهد پیچیدهترشدن منوها و سختی برقراری ارتباط با خودرو و سروکلهزدن با منوهای خودرو هستیم. این موضوع را باید در کنار حذفشدن دکمههای فیزیکی قرار دهید تا متوجه شوید که انجام اقداماتی ساده در تنظیمات خودرو، آن هم هنگام رانندگی، چقدر میتواند سخت و حتی خطرآفرین باشد.
مرسدس بنز برای توصیف بیشتر هایپراسکرین، اینگونه به این موضوع اشاره کرد که تمامی برنامهها و خواستههای کاربر به صورت کاربردی در بهترین جای ممکن در مقابل دیدگان کاربر خواهند بود. به طور مثال، اگر کاربر عادت داشته باشد در راه برگشت به خانه در عصر سهشنبه با شماره خاصی تماس بگیرد، در همان موقع و همان روز، درخواستی برای تماس با آن شخص دریافت خواهد کرد. حال اگر جای راننده با کس دیگری در آن روز تغییر کند، دیگر با این پیشنهاد مواجه نخواهد شد و در صورت وجود پیشنهادهای دیگر که مطابق عادات آن کاربر هستند، با آنها روبهرو خواهد بود.
برای آشنایی با اجزای هایپر اسکرین بنز، می توانید به مقاله اجزای تشکیلدهنده هایپر اسکرین بنز چیست؟، مراجعه کنید.